برنج خزر
در این مقاله قصد داریم به معرفی برنج خزر و راههای تشخیص آن از دیگر برنجها بپردازیم بنابراین در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
برنج یا به یا به عبارت دیگر پلو مهمترین غلات مصرفی در غذاهای ایرانیها میباشد. ایرانیها بر هنر پختن برنج بسیار تسلط دارند و آن را به سطح متفاوتی رساندهاند. برنج را خیس کرده و به شیوهایی ماهرانهای بخارپز میکنند تا بافتی سبک و کرکی به وجود بیاورد.
ته دیگ نیز با اضافه کردن روغن یا کره و کمی زعفران تا حد استادانهایی به کمال خود میرسانند و از ته دیگ فوقالعاده برنج برای زیباتر کردن سفرههایشان و گرم کردم قلبهایشان استفاده میکنند تا پوسته طلایی زیبا و فریبندهای به نام تهدیگ را در سفرههای رنگین خود به نمایش بگذارند.

تعریف برنج خزر
برنج خزر یکی از برنجهای پر محصول میباشد که به وسیله موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت معرفی شده است و مورد آزمایش قرار گرفته است و در اختیار کشاورزان ماهر گیلانی قرار گرفت اما به علت شرایط مناسب وسازگاری با زمینهای استان مازندران، در این استان نیز به کشت میرسد. این برنج حاصل تغییر ژنتیکی برنجهای ایرانی میباشد که به علت بازار پسندی این محصول مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.
ویژگی و خصوصیات ظاهری برنج خزر
این برنج دارای ظاهری بسیار مشابه به برنج طارم و صدری و به صورت قلمی و دانه بلند میباشد. رنگ برنج خزر سفید کدر تیره و گچی میباشد.
طول دانه این برنج در حالت معمولی 7.39 میلیمتر و عرض آن 1.91 میلیمتر خواهد بود که پس از پخت طول آن به 9.91 خواهد رسید.
پس از پخت، این برنج بسیار سفت میشود و همانند برنج ایرانی عطر و طعم داچسبی نخواهد داشت به همین علت مناسب مجالس و مهمانیها نمیباشد.
قیمت برنج خزر
قیمت برنج خزر بسیار کمتر از برنجهای ایرانی میباشد و به همین علت مورد استقبال دلالان برنج قرار خواهد گرفته است که به شکل مخلوط اقدام به فروش این محصول میکنند. در نتیجه هیچ وقت فریب قیمت کم محصول طارم را نخورید و برنج خود را از مکانهای معتبر خریداری کنید.
راههای تشخیص خزر و طارم
شکل این دو برنج کاملا مشابه به یکدیگر است و تشخیص آنها کنار هم بسیار دشوار میباشد.
در کار برنج یک ضرب المثل وجود دارد که میگوید: برنج مرغوب را قابلمه مشخص میکند.
هرچه ظاهر این دو برنج یکدیگر مشابه باشد. ذات این دو برنج با یکدیگر متفاوت میباشد.
برنج طارم برنجی بسیار مرغوب است که بیشتر از 12 میلیمتر قد خواهد کشید.
هممینطور بعد از سرد شدن برنج پخته نرمی خود را حفظ خواهد کرد و به راحتی خشک نخواهد شد.
البته برنجهای با کیفیت مانند طارم و هاشمی پس از مدتی که سرد و سفت خواهند شو. با یک گرم کردن ساده بدون نیاز به روغن یا هر افزودنی دیگری مجدد نرم میشوند و قابل استفاده هستند.
با توجه به آنچه گفته شد اگر برنجی به دست شما رسیده و قصد دارید ببینید که آیا این برنج خزر است یا طارم. تنها کافی است این برنج را به اندازه یک پیمانه پخت کنید. پس از پخت نرمی و کیفیت آن را مشاهده کنید. اگر نرم و معطر بود یعنی طارم باکیفیت است. اگر سفتتر و کم عطرتر بود به این مفهوم است که خزر است.
همینطور بگذارید برنج 5 ساعت بماند و خنک شود. اگر بعد از 5 ساعت برنج هنوز نرم و قابل مصرف بود. این برنج بیشک طارم است. ولی اگر برنج خشک شد این برنج قطعا خزر است. ( دقت داشته باشید که اغلب اوقات با سرد شدن برنج طارم، سر برنج ( برنجهایی که بالا قرار دارند ) مقداری سفتتر خواهد شد ولی مرکز برنج هنوز نرم باقی خواهد ماند عطر بودن برنج سادهترین روش برای تشخیص برنج بعد از پخت خواهد بود.
روش تشخیص دادن برنجی که مخلوط خزر و طارم است
در این مرحله تشخیص برنج مقداری دشوارتر میباشد. به این علت که حتی بعد از پخت هم عطر برنج طارم، کم عطری برنج خزر را پوشش خواهد داد.
ولی باز هم میشود با تکنیکهای دیگر بعد از پخت تشخیص داد که برنج مخلوط است یا خیر.
نخستین نکته این است که برنج خزر و طارم در حالت خام یک اندازه میباشند ولی برنج طارم بعد از پخت قد بیشتری خواهد کشید به صورتی که 2 الی 4 میلیمتر از برنج خزر بلندتر خواهد شد. در نتیجه میتوان متوجه شد که اگر بعد از پخت برنج شما یک دست قد نکشید و کوتاه و بلند داشت این برنج ترکیب دو برنج خزر و طارم میباشد ( البته دقت داشته باشید این روش برای برنجهای دوبار سورت شده است که دونیم و لاشه در خودشان ندارند).
راهحل دوم این که برنج را پخت کنید و اجازه دهید تا سرد شود. اگر پس از 5 ساعت بعضی دانهها سفت شدند و برخی دیگر هنوز نرم بودند. یعنی برنج شما ترکیبی است. ( دقت داشته باشید که اغلب اوقات با سرد شدن برنج طارم ، سر برنج ( برنجهایی که بالا قرار دارند ) مقداری سفتتر خواهد شد ولی مرکز برنج هنوز هم نرم است).