دسته‌هامقالات

شالیکوبی چیست؟

شالیکوبی چیست؟

شالیکوبی چیست؟

شالیکوبی برنج یکی از مهم ترین مراحل رسیدن برنج به دست مصرف کننده است. دانه های برنج که از شالیزارها برداشت می شوند، بدون قرار گرفتن تحت فرایند شالیکوبی قابلیت استفاده و مصرف را ندارند. به همین دلیل است که برنج قبل از ورود به بازار شالیکوبی می شود. ما در این متن قصد دارید در مورد انواع روش های شالیکوبی برنج و مراحل آن نکاتی را با شما در میان بگذاریم؛ پس در ادامه با ما همراه باشید.شالیکوبی چیست

شالیکوبی چیست؟

شالیکوبی برنج چیست؟ آیا چیزی در مورد آن می دانید؟

وقتی دانه های برنج را برداشت می کنند، یک پوسته روی آنها به چشم می خورد. این پوسته ها باید از دانه برنج جدا شوند تا بتوان برنج را پخت و میل کرد. به پروسه ای که پوسته رویی برنج از آن جدا می شود و دانه های سفید برنج را در اختیار قرار می دهد، شالیکوبی می گویند.
کیفیت تجهیزات به کار برده شده برای شالیکوبی برنج، کیفیت شلتوک و مهارت فردی که در حال شالیکوبی است، روی کیفیت برنج تاثیر دارد. هر قدر تجهیزات به کار برده شده در شالیکوبی بروزتر بوده و کیفیت شلتوک نیز بالاتر باشد، کیفیت برنجی که از این فرآیند به دست خواهد آمد، بالاتر خواهد بود.

شالیکوبی سنتی چگونه انجام می شود؟

یکی از روش های شالیکوبی برنج، شالیکوبی سنتی است. در این روش، از دستگاه های بروز و پیشرفته هیچ خبری نیست و بدون آنکه نیاز به گذراندن مراحل طولانی باشد، برنج را شالیکوبی می کنند.
البته یک فرق بسیار بزرگ و عمده بین شالیکوبی برنج به صورت سنتی و مدرن وجود دارد و آن هم کیفیت دانه هایی است که در اختیار مشتری قرار می گیرد. کیفیت دانه هایی که به روش سنتی پوسته برداری می شوند، به پای برنج به دست آمده به روش شالیکوبی مدرن نمی رسد و این یکی از ضعف هایی است در شالیکوبی سنتی به چشم می خورد.

شالیکوبی چیست؟

شالیکوبی خانگی چه نتایجی با خود به دنبال دارد؟

شالیکوبی برنج به روش خانگی یکی از روش های شلتوک برداری سنتی است. در این روش از دستگاه های کوچک برای جدا کردن پوسته و غلاف های رویی برنج استفاده می کنند.
راندمان شالیکوبی خانگی بالا نیست و با زحمت زیادی همراه است. برای برنجی که قرار است به مصرف شخصی برسد، این روش، روش خوبی است. شاید قیمت دستگاه های خانگی شالیکوبی برنج زیاد نباشد، اما به کسی که به کیفیت برنج اهمیت می دهد، توصیه می کنیم از روش های مدرن تر و امروزی تر شالیکوبی استفاده کند.
مراحل شالیکوبی برنج مدرن؛ خوب است ترتیب آنها را بدانید

شالیکوبی برنج چندین مرحله دارد و طی کردن این مراحل است که باعث می شود، برنجی با کیفیت در اختیار مشتری قرار گیرد.

مراحل شالیکوبی به شرح زیر است:

1-خشک کردن برنج

خشک کردن دانه های برنج در دو مرحله انجام می شود. اولین مرحله خشک کردن، سرِ زمین و بعد از برداشت برنج صورت می گیرد. در این مرحله، دانه های برنجِ برداشت شده، روی زمین پخش می شوند تا اندکی از میزان رطوبتشان کاسته شود.
مرحله بعدی خشک کردن، در کارخانه انجام می شود. در کارخانه، شالی ها را در دستگاه خشک کن می ریزند و آنقدر آنها را حرارت می دهند تا رطوبت دانه ها به 8 کاهش پیدا کند.

الک کردن

2- الک کردن

از دیگر مراحل بسیار مهم در شالیکوبی برنج، الک کردن است. بعد از آنکه برنج ها خشک شدند، به الک انتقال داده شده و ساقه های مخلوط شده با دانه های برنج، جدا می شوند.

3-سنگ گیری

بعد از الک گیری نوبت به سنگ گیری است. در این دستگاه قطعات بزرگ تر از دانه های برنج، مانند سنگ و یا فلزات، از دانه های برنج جدا می شود.

4- پوست گیری دانه های برنج

دانه هایی که به این مرحله می رسند، دانه هایی هستند که یک پوسته قهوه ای رنگ دارند. این پوسته قهوه ای رنگ همانی است که به آن شلتوک می گویند. شلتوک، ماده ای بی استفاده و به دردنخور نیست و در تولید بتن، کشاورزی و صنعت به کار برده می شود.

سفید کردن

5- سفید کردن

بعد از آنکه شلتوک از دانه های برنج جدا شد، به لایه دیگری می رسیم به نام سبوس برنج. در این مرحله از شالیکوبی برنج، دستگاه سفید کن، سبوس برنج را از دانه ها جدا می کند.

6- پولیش دادن دانه ها

وقتی سبوس ها جدا می شوند، برای آنکه بتوان اطمینان حاصل کرد هیچ مقداری از سبوس روی دانه ها باقی نمانده است، باید عملیات پولیش کاری نیز انجام شود. در این مرحله به کمک دستگاه هایی مدرن، هر آنچه از سبوس روی دانه های برنج باقی مانده است، جدا می کنند.

7- جدا کردن دانه ها

در مرحله بعدی شالیکوبی برنج به روش مدرن، دانه ها را بر اساس سایزی که دارند، جدا می کنند. در این جا از الک های مخصوص استفاده کرده و دانه های سفید رنگ برنج را بر اساس اندازه به گروه های مختلف تقسیم بندی می کنند. برخی دانه های چاق برنج که ممکن است باعث چسبندگی برنج در حین پخت شوند، در این مرحله الک می شوند.

انبارداری

8- انبارداری

از دیگر مراحل بسیار مهم در شالیکوبی برنج، انبارداری است. برای آنکه طبخ برنج به بهترین شکل صورت گیرد، برنج ها در کیسه هایی ریخته شده و انبار می شوند.

9- الک برای بار دوم

برنج هایی که انبار شده اند، الک شده و دانه هایی که از نظر اندازه یک دست تر هستند، جدا می شوند.

10- سورتینگ

بعد از الک کردن و جدا کردن دانه های خارج از سایز، نیاز است دانه های برنج از نظر رنگ نیز جداسازی شوند. در این جا، با کمک برخی دستگاه های پیشرفته و مدرن، دانه هایی که رنگ سفیدی ندارند، جدا شده و در کیسه هایی جدا ریخته می شوند.

11- بسته بندی

آخرین مرحله از شالیکوبی برنج، بسته بندی است. دانه هایی که از نظر شکل و رنگ شباهت زیادی به هم دارند، در یک کیسه ریخته شده و در اختیار خرده فروشان و عمده فروشان قرار داده می شوند.شالیکوبی چیست

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *