اکثر متخصصان بهداشت پیشنهاد می کنند برنج را از رژیم غذایی افراد دیابتی حذف کنید، زیرا ممکن است بر سطح قند خون تأثیر بگذارد. اما آیا این بدان معناست که شخص اصلاً نمی تواند برنج بخورد؟ برای پاسخ به این سوال و نکات مربوط به برنج و دیابت، با رشت برنج،مرکز تخصصی خرید برنج و پخش عمده برنج در کشور همراه باشید.
دیابت یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، تعداد کل بیماران دیابتی در سال 2000 به 31.7 میلیون نفر رسید و انتظار می رود در سال 2030 بیش از 100 درصد افزایش یابد و به 79.4 میلیون نفر برسد. دیابت وضعیتی است که در آن فرد قادر به تولید انسولین کافی نیست یا قادر به استفاده از انسولین موجود در بدن نیست.
در حالی که دیابت بیشتر به عنوان یک پیش زمینه ژنتیکی در نظر گرفته می شد ، امروزه بیشتر ناشی از شیوه زندگی ما در دوران مدرن است. این بیماری با افزایش طولانی مدت سطح قند خون مشخص می شود که به نوبه خود می تواند منجر به سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری های قلبی عروقی شود. این بیماری را نمی توان به طور کامل درمان کرد. با این حال ، می توان آن را با چند تغییر در شیوه زندگی و اصلاح رژیم غذایی تنظیم و مدیریت کرد.
اکثر متخصصان بهداشت پیشنهاد می کنند که برنج را از رژیم غذایی افراد دیابتی حذف کنید ، زیرا ممکن است بر سطح قند خون تأثیر بگذارد. برنج بخش مهمی از رژیم غذایی اکثر مردم ایران و قاره اسیا را تشکیل می دهد . به طور کلی پیشنهاد می شود که برنج را به دلایل زیر کاهش دهید:
برنج پر از نشاسته است که مصرف آن ممکن است منجر به افزایش سطح قند خون شود. یک ماده غذایی با شاخص گلیسمی بالا است، به این معنی که غذاهای با شاخص گلیسمی 70 و بالاتر باعث افزایش سطح قند خون شما می شوند. کربوهیدرات هایی دارد که بدن آن ها را تجزیه کرده یا به قند تبدیل می کند. گلوکز به نوبه خود به جریان خون و با انسولین جذب می شود و به سلولهای بدن میرود و میتوان از آن برای انرژی استفاده کرد. با این حال، بیماران دیابتی نمی توانند از انسولین استفاده کنند که باعث افزایش بیشتر سطح قند خون می شود.
این عوامل باعث می شود برنج برای بیماران دیابتی مضر باشد. اما آیا این بدان معناست که شخص نمی تواند برنج بخورد؟
به گفته متخصصین یک کاسه برنج در وعده نهار یا شام قابل خوردن است اما قبل از ان اطمینان حاصل کنید که در منزل قهوه دارید تا از افزایش سریع قند خون جلوگیری کنید؟
یک دیابتی می تواند برنج سفید و قهوه ای بخورد ؛ اما برنج قهوه ای بیشتر توصیه می شود ، زیرا دارای فیبر بیشتری است ؛ با این حال ، ممکن است گاهی اوقات محرک روده باشد. در رژیم های درمانی سنتی برنج قهوه ای همواره جایگاه بالاتری نسبت به برنج سفید داشته است زیرا برنج قهوه ای بیش از برنج سفید مواد مغذی دارد و این امر منجر به راحت تر هضم شدن ان می شود. به گفته انجمن دیابت آمریکا ، غذاهای نشاسته ای می توانند بخشی از یک برنامه غذایی سالم باشند ،اما اندازه ان وعده غذایی مهم است.
افراد دیابتی می توانند نان های سبوس دار ، غلات ، ماکارونی ، برنج و سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی ، نخود فرنگی و ذرت را در وعده ها و میان وعده های خود قرار دهند اما بایست علاوه بر این غذاهای نشاسته ای ، میوه ها ، حبوبات ، شیر ، ماست و شیرینی ها را که منابع کربوهیدرات هستند در برنامه غذایی خود قرار دهند.
بنابراین ، می توانید برنج سفید یا برنج قهوه ای بخورید ، اما عاقلانه است که به یاد داشته باشید که اعتدال کلید اصلی است و همیشه قبل از تهیه و تدوین یک رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
روش پخت برنج برای دیابتی ها
برای فردی که مبتلا به دیابت است بهتر است که هنگام پخت برنج نشاسته را از برنج خارج کند و آن را با غذاهای غنی از پروتئین بخورد. برای اینکه نشاسته برنج تا حد زیادی دفع شود بهتر است که برنج را به روش ابکش پخت نمایید. پخت برنج به روش کته برای افراد دیابتی به هیچ عنوان توصیه نمی شود.